PROGRAM TABĂRĂ (miercuri, 30 noiembrie – sâmbătă, 3 decembrie)
MIERCURI, 30 NOIEMBRIE
Plecare la ora 8.00 din cartier Obcini, Suceava pe traseul Suceava-Fălticeni-Tg. Neamț-Durău-Borsec-Reghin-Târgu Mureș-Câmpia Turzii-Aiud-Alba-Iulia-Tabăra Happy Faces Ighiu
Popas în Reghin – Orașul viorilor, Mica Cremonă sau Noua Cremonă, denumiri pe care le-a primit datorită viorilor ce se fabrică aici . În Reghin funcționează două fabrici de instrumente muzicale, dar și numeroase ateliere de lutieri iar marile săli de concerte din lumea întreagă răsună de acordurile instrumentelor create aici în „Orașul viorilor”.
*Producerea instrumentelor muzicale în orașul Reghin a început în anul 1951, când la Reghin a ajuns lutierul Roman Boianciuc cel care înființează în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin, o secție de instrumente muzicale, fiind singura secție de acest fel din țară, devenită în prezent Fabrica de Instrumente Muzicale Hora, prima fabrică de instrumente muzicale din oraș. Venit din Bucovina, dar școlit la Praga, Roman Boianciuc este considerat cel mai dibace lutier român și fondatorul industriei lutiere din Reghin. În 1965, la Festivalul Internațional „George Enescu” viorile maestrului Boianciuc au fost apreciate de reputatul David Fiodorovici Oistrah, cunoscut în lumea muzicală ca unul din cei mai mari violoniști ai secolului al XX-lea. În anul 1992 este înființată o altă fabrică de instrumente muzicale, Gliga Instrumente Muzicale S.A ce a dus renumele orașului Reghin peste hotare iar ca o confirmare a valorii instrumentelor muzicale create aici marele violonist Yehudi Menuhin a concertat și pe o vioară marca Gliga.
Vizită cu participare la atelier de lucru la Fabrica de Instrumente Muzicale Hora – cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa
Vizită la Colonia de prigorii din Pădurea Rotundă
Popas în Târgu Mureș
Vizită la Palatul Culturii Târgu Mureș – una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania, obiectiv de patrimoniu care nu e numai o lucrare reprezentativă a stilului Art Nouveau local și din Ungaria, ci constituie o valoare de nivel european în cadrul moștenirii arhitecturii acestui stil nou. Avem de-a face cu o realizare de artă totală ce ordonează într-o unitate armonioasă cele mai variate direcții și genuri creative, printre care și acel grand art ce cuprinde atât artele aplicate cât și arta populară, recunoscută ca artă abia pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Casa Memorială Avram Iancu –“Crăișorul Munților”, locul unde s-a pregătit o pagină importantă din istoria României
*Pe fațadă, o placă de marmură ne amintește că “În această casă a locuit Avram Iancu între anii 1847- 1848, luptător dârz și neînfricat pentru drepturile sociale și naționale ale poporului român” .
Avram Iancu îndrăgea matematica și istoria. A urmat Facultatea de Drept și și-a dorit o slujbă fără plată la Cluj, dar a fost refuzat fiindcă nu era nobil. Cum în Tîrgu Mureș a fost Tablă Regească – Curtea de Apel a Transilvaniei, cel mai înalt for de judecată al țării, aici veneau mulți oameni de seamă și tot aici se dădea și examenul de avocat. Astfel, Avram Iancu a venit la Tg. Mureș pentru a se înscrie cancelarist la Curtea de Apel.
Avram Iancu a căutat mereu soluții pașnice pentru problemele românilor. El era mediator între autorități și oamenii simpli pe care îi reprezenta. Această casă, în care locuia împreună cu Alexandru Papiu Ilarian a devenit locul de întâlnire a viitorilor revoluționari, casa fiind martora discuțiilor dintre Avram Iancu, Al. Papiu Ilarian, Buteanu, Poruțiu, etc. Aici s-a stabilit strategia și s-au pus bazele Marii Adunări Naționale de la Blaj. Avram Iancu părăsește această casă și orașul Tg. Mureș la sfârșitul lunii martie, pentru a merge la Blaj, iar în 30 aprilie se stabilește data adunării generale a tuturor românilor, care a avut loc între 3-15 mai 1848.
Tot aici vom vizita Biserica de lemn din Tg. Mureș, care se află în apropiere. Biserica a avut un rol însemnat în timpul revoluției, fiind locul de reculegere și de întâlnire al studenților participanți la revoluție și ai ziariștilor Gazetei de Transilvania și unde a poposit și Mihai Eminescu, la trecerea sa prin Tg. Mureș.
Înfrângerea Revoluției din 1848 a avut un efect devastator asupra lui Avram Iancu. La doar cei 24 de ani pe care i-a avut, a avut un rol important în organizarea și desfășurarea Revoluției de la 1848, nu și-a întemeiat o familie și unicul său scop a fost să lupte pentru libertatea românilor. Chiar și după înfrângerea revoluției, a continuat să lupte pentru drepturile românilor, dar a suferit foarte mult din cauza aroganței imperialiștilor asupra românilor din Transilvania. A fost arestat, bătut și umilit.
Alte panouri ale casei memoriale amintesc cuvinte spuse de mari scriitori români despre Avram Iancu, iar spre sfârșit, vom vedea și o copie a testamentului, în care-și mărturisește « Ultima dorință », aceea de a-și vedea « națiunea fericită ». S-a stins din viață la 10 septembrie 1872 și a fost înmormântat la Țebea, în groapa de sub gorunul lui Horea.
Statuia Lupa Capitolina
Cetatea Medievală Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș, cea mai mare grădină zoologică din România, înființată în 1960, în Pădurea Mare din Târgu-Mureș. Se întinde pe o suprafață de 40 hectare și reunește 500 de animale din 80 de specii.
Sosire în Tabăra Happy Faces Ighiu, Alba (la 10 minute de Alba-Iulia)
JOI, 1 DECEMBRIE – ÎNARMAȚI CU TRICOLORUL, LA MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ DE LA ALBA-IULIA, ÎN CEA MAI MARE ZI DIN ISTORIA ROMÂNIEI
Participare la programul activităților organizate la Cetatea Alba Carolina și la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României:
- Primirea Soliilor din Cetățile de pe întreg cuprinsul țării. Reconstituire istorică în Piața Cetății
- Te Deum la Catedrala Încoronării (locul unde au fost încoronați Ferdinand și Maria, ca regi ai României)
- Tricolor pe cer – foc de artificii de zi la Catedrala Încoronării
- Parada militară la care vor participa 700 de militari, zeci de mijloace tehnice, iar cerul va fi survolat de aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii
- Marea Unire a bucătarilor: Participare la Masa populară în Piața Cetății / Curtea Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia
- Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire
- Spectacol folcloric extraordinar la 𝗠𝗼𝗻𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗶 𝗔𝘃𝗿𝗮𝗺 𝗜𝗮𝗻𝗰𝘂 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮, cu participarea Ansamblului folcloric al județului Alba – dirijor Alexandru Pal și a unor artiști consacrați din toate zonele țării (Mariana Anghel, Veta Biriș, Cornel Borza, Gheorghița Nicolae, Leontina Fărcaș)
- Tur ghidat la Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii din Alba Iulia și la Cetatea Bastionară Alba Carolina – cea mai mare cetate din România și una dintre cele mai importante cetăți în stil Vauban din Europa, Biblioteca Batthyaneum, unde se află un fragment din Codex Aureus care conține evangheliile după Matei și Marcu.
- Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail (mormântul lui Iancu de Hunedoara)
SPORTS CAMP – activități de tabără
VINERI, 2 DECEMBRIE – EXPEDIȚIE PALEONTOLOGICĂ ÎN ȚARA MOȚILOR *Expediție cu ghidaj în Parcul Natural Apuseni și o incursiune în lumea preistorică
Peştera Gheţarul de la Scărişoara, locul unde se află cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume (*accesul în peșteră se face împreună cu ghizi de specialitate) *Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit fosil de gheaţă format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Blocul de gheaţă are grosimi între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura gheţii în profunzime. Peștera oferă o incursiune în Epoca de Gheață, motiv pentru care numeroși specialiști au venit aici pentru a extrage probe din ghețar, descoperind astfel informații de-a dreptul incredibile legate de clima din ultimii 4000 de ani, de evenimentele majore din această perioadă și obținând chiar și date despre cât de mult aur scoteau dacii din munții Apuseni. În peşteră trăiesc lilieci, gândăcei de doi-trei milimetri, numiți Pholeuon prozerpinae glaciale, iar din sedimentul ”Rezervației Mari” a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei).
Muzeul Ghețar – casă muzeu ce adăpostește tulnice, donițe, fluiere și alte obiecte create de meșterii populari din Apuseni precum și suvenire.
Casa Memorială ”Avram Iancu” (1824-1872) de la Incești, casa natală a unui veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți l-a făcut să strălucească peste veacuri ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor de mândrie națională, supranumit “Crăișorul Munților”, figură legendară și lider al Revoluției din 1848-1849 în Transilvania. Casa a fost lăsată de Avram Iancu, prin testament, în 1850, “în folosul națiunii române” împreună cu toată averea sa spre a se întemeia o Academie de drept: “…. Voesc dară și hotărât dispun ca, după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul Națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Națiunii mele. “
Peștera Ghețarul de la Vârtop – este cunoscută și apare sub mai multe denumiri (Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră) și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă de picior pietrificată a omului de Neanderthal din România. Natura a fost darnică cu această peșteră, iar timpul foarte răbdător: pentru ca o stalagmită să ajungă la 1 metru lungime are nevoie de cca 10.000 de ani, iar în această peșteră sunt stalagmite care au peste 3 metri înălțime. Aici au fost descoperite 3 urme de picior pietrificate ale omului de Neanderthal – un prim explorator ce a călcat în montmilch (depozit de calcit moale, îmbibat de apă). 62.000 de ani mai târziu, urmele pietrificate au fost descoperite de o echipă condusă de profesorul Iosif Viehmann de la Institutul Speologic Emil Racoviță din Cluj. Doar una dintre urme se poate vedea azi la Cluj. Despre oamenii de Neanderthal cercetările recente atestă că: aveau grijă unii de alții, dovadă fiind fracturile de oase vindecate; aveau capacitatea de a vorbi și de a planifica prinderea prăzii; își îngropau morții; știau să facă foc; făceau lănțișoare din cochilii de scoici și melci; desenau cu cărbune pe pereții peșterilor
Cascada Pișoaia – Cascada de la Vidra sau ”Cascada Miresii” Rezervaţia naturală Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase.
Rezervația paleontologică Dealul cu melci – rezervație naturală de tip paleontologic, cu o istorie de 70 de milioane de ani
Aflat între comunele Avram Iancu și Vidra, județul Alba, este unul dintre cele mai importante puncte fosilifere din România. Pe acest deal s-au pietrificat mii de melci de diferite forme și mărimi, care au trăit aici cu zeci de milioane de ani în urmă, pe vremea dinozaurilor. Se pot observa cu ușurință formele lor și încă se mai simte textura cochiliilor. “Unicat geologic cu o vechime de 65 – 70 de milioane de ani, reprezintă o alternanță de conglomerate cu gresii și marne unde sunt încrustate 35 de specii de moluște. Explicația specialiștilor este că, în urmă cu 50-80 de milioane de ani, aici se afla Marea Tethys, care permitea dezvoltarea unei faune bogate.
SPORTS CAMP – activități de tabără
FOC DE TABĂRĂ
SÂMBĂTĂ, 3 DECEMBRIE
La revedere, tabără! Întoarcere spre Suceava pe traseul Alba-Iulia-Cluj-Napoca-Bistrița-Vatra Dornei-Suceava
Popas la Parcul de agrement Moara de Vânt – cel mai iubit Zoo din Cluj.
Parcul sau mai bine zis, ferma de animale „Moara de Vânt” se află în apropiere de municipiul Cluj-Napoca, în localitatea Sălicea, comuna Ciurila. Este un fel de grădină zoologică de mângâiat animale, un concept împrumutat de proprietarul parcului, Wilhelm Dietrich, din Germania. Se întinde pe o suprafață de 4.5ha și găzduiește mai mult de 250 de animale din peste 40 de specii precum iepurași, rățuște, prepelițe, gâște, găini, bibilici, păuni, porumbei, porcușori de Guineea, capre, căpriori, cerbi, fazani, curci, ponei, măgari, lame, mufloni, maimuțe, văcuțe pitice Zebu, cai, porci vietnamezi, ulii, șoimi, dragoni cu barba, potârnichi de California, broaște țestoase sau berze.
Vizită la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Vizită la Muzeul de Speologie Emil Racoviță, Cluj-Napoca, în căutarea urmei omului de Neanderthal
Clădirea în care funcționează muzeul datează din 1376 şi a aparținut vechii închisori medievale a orașului, fiind situată în incinta fortificației vechi a orașului. Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în anul 1998 si este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei și al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920.
Un alt punct de atracţie al muzeului este camera unde au fost închişi Baba Novac, căpitan din oastea lui Mihai Viteazul şi duhovnicul său.
Rezultatele programului biospeologic – inițiat de savantul Emil Racoviță – au fost excepționale: 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii științifice însumând aproximativ 6000 de pagini.
Muzeul Istoriei Farmaciei, Cluj-Napoca
Odinioară, aici a fost casa familiei Hintz și prima farmacie din Transilvania, veche de peste 450 de ani. Aflat în apropierea statuii lui Matei Corvin, în Muzeul Farmaciei vom putea vedea cum se pregăteau medicamentele și doctoriile de altădată, dar și peste 1.500 de piese care fac trecerea de la tratamentele folosite în secolul al XVI-lea până la cele din secolul al XX-lea.
DETALII LOCAȚIE CAZARE ȘI ACTIVITĂȚI DE TABĂRĂ:
Tabăra Happy Faces Ighiu, jud. Alba (la 10 minute de Alba-Iulia)
COSTURI:
Transport dus-întors cu autocar, deplasări în județul Alba: 160 lei
Cazare+masă 4 zile/3 nopți: 500 lei
Taxe vizitare: 60 lei
TOTAL: 720 lei